Waaruit bestaan energieprijzen?

De energieprijs bestaat uit de kWh prijs en de gasprijs per m3 welke hieronder allebei worden beschreven.

kWh prijs

De energieprijs wordt verdeeld in verschillende onderdelen: transport, levering, energiebelasting en btw. Er zijn verschillende tarieven voor elektriciteit. Zo bestaat er het enkeltarief waarbij u een vaste kWh prijs betaalt, ongeacht op welk tijdstip u de elektriciteit gebruikt. Maar er bestaat ook het dubbeltarief waarvoor u een dubbeltariefmeter nodig heeft. Hierbij betaalt u op bepaalde tijden een goedkopere kWh prijs. Deze goedkopere tijden zijn vaak ‘s avonds en ‘s nachts. De tijden verschillen per energieleverancier.

Wanneer u kiest voor een dubbeltariefmeter betaalt u meer voor aansluitkosten en de huur van uw elektriciteitsmeter. Slechts een zeer klein aantal landen hebben een hogere kWh prijs dan in Nederland, in de rest van Europa is de prijs vele malen lager. De kWh prijs is in Nederland gemiddeld 21 tot 25 eurocent (energieprijzen variëren per energieleverancier en woonplaats), waarmee Nederland één van de duurste landen is in Europa. Dit komt omdat er in Nederland btw, hoge heffingen en belastingen worden gerekend. Deze zijn bij elkaar ongeveer 40% van de kWh prijs. Er komt echter nog meer bij kijken.

De kWh prijs is exclusief vastrecht kosten. Energieleveranciers rekenen kosten voor het gebruik van leidingen en kabels, maar ook uw netbeheerder rekent vastrecht kosten. Deze vasten kosten zijn op jaarbasis gemiddeld 246 euro (inclusief btw). Ook heeft elk huishouden te maken met teruggave energiebelasting, dit is ingevoerd omdat de overheid energiebesparing wil stimuleren. Voor elke kWh stroom en elke kubieke meter gas brengt de leverancier energiebelasting in rekening, dit doen zij dus namens de overheid.

Het huishoudelijke energieverbruik is voor een deel onbelast, dit komt omdat energie onder de basisbehoeftes valt. Dit deel wordt dus gecompenseerd door middel van een belastingvermindering (heffingskorting). Deze heffingskorting bedraagt 385 euro (inclusief 21% btw). De heffingskorting is onafhankelijk van uw energieverbruik. Wanneer u minder dan dit bedrag aan energiebelasting heeft betaald, zult u het dus ook terugkrijgen.

Gasprijs

Gasprijzen ontwikkelen zich en worden voor een groot deel bepaald door de olieprijzen. De prijs van uw gas kan net als de kWh prijs ook weer in verschillende onderdelen worden verdeeld namelijk: verbruikskosten, btw, energiebelasting en vastrecht. Deze vastrecht kosten zijn gemiddeld 180 euro per jaar (inclusief btw). De gemiddelde gasprijs in Nederland is 65 eurocent per m3, waarvan maar 50% (ongeveer 32 cent) voor het gas zelf is. De rest is, net zoals bij de kWh prijs, voor btw, vastrecht en energiebelasting waarvoor ook de eerdergenoemde heffingskorting geldt. Ook de gasprijs verschilt per woonplaats en leverancier.

Previous post:

Next post: