Soorten energiecontracten

In principe zijn er 5 verschillende soorten energiecontracten. Het gaat dan vooral om een contract voor bepaalde/onbepaalde tijd en vaste/variabele energietarieven of een combinatiecontract. Hier worden ze voor u in het kort uitgelegd:

Energiecontract voor onbepaalde/bepaalde tijd met vaste tarieven

Een energiecontract met vaste tarieven spreekt voor zich. U gaat een contract (stroom of gas) aan tot een (on)bepaalde datum, waarbij de kWh prijs en gasprijs niet gewijzigd kunnen worden. Lees goed de algemene voorwaarden door of er niet in bepaalde gevallen alsnog een wijziging doorgevoerd kan worden. Voordeel van vaste tarieven is dat het niet duurder wordt wanneer de olie- en gasprijzen omhoog schieten, nadeel is dan natuurlijk dat het ook niet goedkoper wordt wanneer deze dalen.

Energiecontract voor onbepaalde/bepaalde tijd met variabele tarieven

Een contract(stroom of gas) tot een (on)bepaalde datum, maar nu met variabele tarieven. Dit betekend dat gedurende uw contract de energieprijzen meerdere malen per jaar kunnen veranderen. De stroom (kWh prijs) wordt over het algemeen 4 keer per jaar gewijzigd, de gasprijs per m3 meestal 2 keer per jaar. De wijzigingen van energieprijzen(kWh prijs en gasprijs per m3) gaan samen met de olie- en gasprijzen die, zoals u wel weet, nogal kunnen schommelen in Nederland.

Combinatiecontract

Bij een combinatiecontract(stroom én gas) is het bij de meeste energieleveranciers zo dat de prijs voor een kilowattuur tijdens de looptijd van uw contract vast staat, maar de gasprijs per m3 gedurende uw contract kan wijzigen.  Dit betekend dat wanneer de gastarieven stijgen, u dit terug zal zien op uw energierekening. De energierekening bestaat bij het gemiddelde huishouden in Nederland voor ongeveer een derde uit gasverbruik.

Wat voor u het beste contract zal zijn is moeilijk te zeggen. De tarieven bij contracten met een vaste looptijd zijn over het algemeen hoger dan bij de op moment van kracht zijnde variabele tarieven. Belangrijk is dat u uw contract goed doorneemt. U moet dan vooral letten op de looptijd en opzegtermijn, en de regels rondom het aanpassen voor de energieprijzen.

Previous post:

Next post: