Overstappen energieleverancier

Wilt u overstappen van energieleverancier? Bijvoorbeeld om honderden euro’s te besparen, u gewoon ontevreden bent over uw huidige energieleverancier of omdat uw energiecontract afloopt? In Nederland kunt u wanneer u wilt en hoe vaak u wilt overstappen van energieleverancier. Maar wat moet u doen?

Hoe werkt het overstappen van energieleverancier?

Om te beginnen moet u, wanneer u nog een contract heeft bij een leverancier, uw huidige contract opzeggen. Hier kan, bij een contract voor bepaalde tijd, een boete/opzegvergoeding aan vast zitten wanneer u dit voor het einde van uw contract doet. Vervolgens kunt u zich gaan aanmelden bij een energiecollectief, of zelf op zoek gaan via prijsvergelijkingssites. Wanneer u de prijzen gaat vergelijken is het belangrijk om te kijken of de kWh prijs en/of gasprijs per m3 inclusief of exclusief belastingen, btw, en transportkosten zijn. U krijgt ook een (hoge) welkomstkorting, deze krijgt u bij elke overstap waardoor jaarlijks overstappen verstandig is.

Zodra u uw keus heeft gemaakt, gaat u uw meterstanden doorgeven aan de huidige leverancier. Deze worden verwerkt door de netbeheerder en geeft de meterstanden door aan uw huidige en nieuwe leverancier. Uw huidige leverancier gebruikt deze meterstanden voor de eindafrekening, de nieuwe leverancier gebruikt deze om een voorschotnota/termijnbedrag vast te stellen. Belangrijk is ook om te kijken of de leveranciers aangesloten zijn bij de Geschillencommissie Energie en Water om problemen te voorkomen. Vergelijk energie dus ook zeker op dit punt en kijk hiermee verder dan de tarieven alleen.

Kost overstappen geld?

Overstappen van energieleverancier kost u geen geld, tenzij u een boete krijgt of uw huidige leverancier een opzegvergoeding eist. Uw huidige en nieuwe energieleverancier regelen hun administratie onderling. U hoeft u alleen aan te melden bij de nieuwe leverancier, de rest wordt voor u geregeld. Prijsvergelijkingssites bieden ook vaak een gratis overstapservice aan. In de praktijk is overigens gebleven dat wanneer u uw huidige leverancier verteld dat u gaat overstappen, deze u vaak een net zo goed aanbod doet als uw nieuwe leverancier.

Bent u benieuwd of u op uw kWh prijs kunt besparen? Doe dan onze vergelijking voor de prijs van kWh en kom erachter of uw energieleverancier de goedkoopste is of dat een andere energieleverancier goedkoper is.

Previous post:

Next post: