Energielabel

U ziet tegenwoordig eigenlijk overal het energielabel(ingevoerd in 1992) terugkomen. Op auto’s, apparaten en woningen. Zo kunt u zien welke auto, wasmachine of televisie zuinig met energie omgaat en welke de energiekosten ondanks lage kWh prijzen omhoog brengen.

Auto’s

Het energielabel van auto’s geeft aan hoe zuinig de auto omgaat met de brandstof die hij verbruikt. De auto kan energielabel A (zeer zuinig) krijgen, tot energielabel G (zeer onzuinig met brandstof). Wanneer de auto energielabel A krijgt betekend dit dat hij (meer dan) 20% zuiniger is dan een gemiddelde auto uit die grootteklasse.

De overheid stimuleert de aanschaf van zuinige auto’s. De aanschafbelasting, bijtelling voor leaseauto’s  of wegenbelasting worden daarom deels bepaald door hoeveelheid uitstoot van CO2 p/gereden km.

Apparaten

Apparaten zoals koelkasten, ovens, verlichting of wasmachines hebben ook het energielabel A (donkergroen) tot en met G (rood). In de winkel komt u naast de oude energielabels ook de nieuwe energielabels tegen. De EU heeft de nieuwe energielabels ingevoerd omdat apparaten sinds 1992 nog zuiniger zijn geworden. De energielabels A+, A++ en A+++ (zuinigst) zijn ingevoerd. Ook staat er op de nieuwe energielabels van bijvoorbeeld een afwasmachine het elektriciteit- en waterverbruik anders vermeld. Waar dit bij de oude energielabels vermeld stond per cyclus, staat dit nu vermeld per jaar waarbij wordt uitgegaan van 220 wassen per jaar.

Door de nieuwe energielabels kan verwarring ontstaan bij het vergelijken. Een wasmachine die A+ of zelfs A++ krijgt op het nieuwe energielabel, is niet meteen zuiniger dan een wasmachine die bij het oude energielabel alleen A kreeg. Doordat ook de verandering van energie- en waterverbruik ‘per cyclus/per jaar’ is doorgevoerd zult u zelf moeten omrekenen welke wasmachine nou zuiniger is.

Woningen

Wanneer u een woning koopt of huurt is het belangrijk om te weten hoe de energiezuinigheid van de woning is. Omdat uw woonlasten, naast de huur of hypotheek, vooral bestaan uit energiekosten. Bij het energielabel van een woning hebben we de klassen A++ (donkergroen en zeer zuinig) tot en met G (rood en zeer onzuinig). In vergelijking tot het energielabel van auto’s en apparaten waarbij het 1 papiertje is, is het bij huizen een rapport van meerdere pagina’s waarin de gegevens van de adviseur die het energielabel heeft afgegeven staan, maar ook de eigenschappen van de woning en tips om de woning (nog) energiezuiniger te maken. Indien uw woning niet zuinig is heeft u weinig aan een lage kWh prijs. Natuurlijk is een lage kWh prijs altijd meegenomen, maar u haalt er pas het maximale rendement uit als uw woning energiezuinig is.

Wanneer de woning een groen energielabel krijgt worden deze vaak voor een hogere prijs, en makkelijker, verkocht. Als u het energielabel van uw (nieuwe) huis gaat verbeteren, door bijvoorbeeld het huis beter te isoleren, kunt u in aanmerking komen voor subsidies of speciale hypotheken wanneer u een huis koopt.

Previous post:

Next post: