Collectieve energie

In tijden van crisis kan het voor u van belang zijn dat u bespaard op u (te) hoge energierekening. Dit kan onder andere door mee te doen aan een energieveiling waarbij een goedkope kWh prijs bedongen kan worden. Grote groepen consumenten schrijven zich voor een bepaalde datum in bij een organisatie/instelling die zorgt voor een energieveiling. Organisaties of instellingen die deze veilingen organiseren zijn bijvoorbeeld de Consumentenbond, scholen of zorginstellingen.

Omdat u zich met veel andere energieklanten heeft aangemeld bij het energiecollectief vinden energieleveranciers het interessant om deze grote groep in één keer binnen te halen, hierdoor kan door het collectief een goedkope gasprijs en kWh prijs per m3 bedongen worden. Één van de voordelen van collectieve energie is dat het collectief alles voor u regelt. U meldt u 1 keer aan bij het collectief en hoeft u niet te druk te maken over de levering van de energie.

Het verschil tussen collectieve energie en een contract direct bij de leverancier is dat het collectief meestal ook een betere service levert, bijvoorbeeld bij het overstappen. Ook is het collectief goedkoper dan een direct contract met de leverancier. Voordat u de overstap maakt naar een energiecollectief is het belangrijk om naar een aantal punten kritisch te kijken. Bijvoorbeeld of de organisatie achter het collectief onafhankelijk is, of de klantenservice door de leverancier of door het collectief wordt geregeld en of uw inschrijving op het energiecollectief vrijblijvend is.

Er zijn ook energiecollectieven welke doorlopend zijn. De mogelijkheid om u aan te melden geldt hier altijd en vooraf is dan al direct helder met welke energieleverancier de afspraken worden gemaakt namens het collectief. Zodra bij een andere energieleverancier betere voorwaarden kunnen worden bedongen zal ook het gehele collectief de overstap maken naar deze leverancier. Dit wordt voor u geregeld zodat u hier zelf niets voor hoeft te doen.

Hoe werkt een energieveiling?

Bij deze veilig bieden verschillende energieleveranciers met lage prijzen tegen elkaar op. Hierdoor gaat de gasprijs en kWh prijs per m3 naar beneden en wordt deze aantrekkelijk voor u. Het energiebedrijf dat de beste (laagste) aanbieding doet ‘wint’ uiteindelijk de veiling. Het betekent niet dat deze aanbieding de goedkoopste marktprijs is, het is namelijk mogelijk dat een energieleverancier via bijvoorbeeld een andere veiling of prijsvergelijker op het internet een goedkoper aanbod heeft. Ook doen lang niet alle energieleveranciers mee aan de veilingen.

Deze veilingen vinden meestal niet plaats wanneer de energieprijzen laag zijn. De veilingen zorgen ervoor dat de leveranciers hoge kortingen geven maar zorgen ook voor organisatiekosten, anders was er geen veiling. Ook de organisator van de veiling wil geld verdienen. De energieleverancier betaald voor elke overstappende consument een vergoeding aan de organisator.

Indien u zich heeft ingeschreven bij een veiling, mag (niet verplicht!) u hierna met de leverancier een energiecontract aangaan. Vaak kunt u zich inschrijven voor een bepaald product zoals (groene)stroom en/of (groen)gas voor 1 jaar. De keuze of u een contract aangaat met de leverancier maakt u pas wanneer het beste aanbod bekend is. Als u dus geld wil besparen op uw energierekening doet u er verstandig aan u elk jaar (bij een jaarcontract) in te schrijven voor deze veilingen. Ook krijgt u vaak een welkomstkorting wanneer u zich aanmeldt bij een nieuwe leverancier zodat u ieder jaar een welkomstkorting krijgt.

Next post: